Ε’ ΕΛΜΕ – Θ: Για την ενισχυτική διδασκαλία

Οκτώ βδομάδες πριν τη λήξη των μαθημάτων το Υπουργείο ανακοινώνει την… έναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας στα Γυμνάσια! Το ίδιο Υπουργείο που την εξαφάνισε έρχεται τώρα για επικοινωνιακούς λόγους και την επαναφέρει, ως κακέκτυπο βέβαια.

Ο ίδιος ο υπουργός έχει παραδεχθεί την ύπαρξη 2.000 και πλέον κενών στο ημερήσιο πρόγραμμα, ενώ στα μουσικά σχολεία της χώρας οι περισσότερες ώρες των οργάνων δε γίνονται. Δεκάδες χιλιάδες ώρες χάνονται εβδομαδιαίως και το υπουργείο αρνείται να διορίσει εκπαιδευτικούς.

Σε όλη τη χώρα και σε αντίθεση με την υποκρισία των κυβερνώντων, τα τελευταία χρόνια χιλιάδες εκπαιδευτικοί διορισμένοι, αδιόριστοι, συνταξιούχοι έχουν αναπτύξει αντισταθμιστικές δράσεις για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, για τα παιδιά που το μέλλον τους έχει υπονομευτεί από τις μνημονιακές πολιτικές.

Γιατί λοιπόν τώρα ο πόνος του Υπουργείου για τα παιδιά; Τι θα πούμε στο γονιό; «Το παιδί σου δεν κάνει όλες τις ώρες μαθηματικά στο κανονικό πρόγραμμα, άρα χρειάζεται ενισχυτική»; Και φυσικά για τους μαθητές που διαμένουν μακριά από το σχολείο το οποίο θα επιλεγεί ως κέντρο ενισχυτικής ούτε λόγος για δωρεάν μετακίνηση.

Ή ως πολιτεία ενδιαφερόμαστε μόνο για τη θέσπιση απαράδεκτων εργασιακών σχέσεων παντού στην εκπαίδευση;

Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης σαν αυτά που κατακλύζουν τα ΜΜΕ από το Δεκέμβρη και έχουν ως στόχο να μας πείσουν ότι πηγαίνουμε καλά, ότι βλέπουμε φως. Το ίδιο επικοινωνιακό παιχνίδι ακολούθησαν και στην Προσθετή Διδακτική Στήριξη στα Λύκεια, που έγινε η ίδια διαδικασία, ορίστηκαν κέντρα, δήλωσαν μαθητές τον Δεκέμβριο και η Πρόσθετη δεν ξεκίνησε για τον ίδιο παραπάνω λόγω ποτέ.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Με την επιβολή της πολιτικής του μνημονίου στην εκπαίδευση, αυξάνεται η μαθητική διαρροή και ο λειτουργικός αναλφαβητισμός και ουσιαστικά παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ίσης πρόσβασης όλων των παιδιών στη μόρφωση.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θεωρεί την ενισχυτική διδασκαλία απαραίτητη εκπαιδευτική διαδικασία. Η πρόταση του υπουργείου σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να υπηρετήσει ούτε στο ελάχιστο αυτή την αναγκαιότητα, γιατί δεν υπάρχουν πλεονάζοντες καθηγητές για να αναλάβουν την ενισχυτική, όπως προτείνει το υπουργείο.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ζητάει την άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών με άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και επαναφέρει τις προτάσεις του κλάδου για ουσιαστική λειτουργία της ενισχυτικής με προσλήψεις από τους αδιόριστους καθηγητές, τη στήριξή της με τις απαραίτητες δαπάνες και την ευθύνη της λειτουργίας της από το ίδιο το υπουργείο. Η υλοποίηση των προτάσεων μας μπορεί να δώσει τη δυνατότητα, έστω και καθυστερημένα, να βοηθηθούν οι μαθητές.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος Ο γραμματέας

Ζαγανίδης Χρήστος Νοτάκης Γιάννης

Categories: Αποφάσεις - Ψηφίσματα, Εκπαίδευση, Η δράση μας στις ΕΛΜΕ-Θ | Ετικέτες: ,,,,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: