ΟΛΜΕ: Όχι στις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία

Μόλις δύο μήνες πριν την λήξη του διδακτικού έτους, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η ενεργοποίηση των διατάξεων του ν. 3966/11, με τη διενέργεια εξετάσεων στα Πρότυπα – Πειραματικά Σχολεία της χώρας, προκαλώντας τόσο το κοινό αίσθημα όσο και τεράστια προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, στους μαθητές μας και στις οικογένειές τους.
Με βάση την ανακοίνωση του Υπουργείου οι υποψήφιοι μαθητές των σχολείων αυτών θα πρέπει τόσο για την είσοδό τους στα Πρότυπα – Πειραματικά Γυμνάσια, όσο και στα Πρότυπα – Πειραματικά Λύκεια να εξετασθούν σε ειδικές εξετάσεις στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Με τις αιφνιδιαστικές αυτές αποφάσεις του Υπ. Παιδείας ανατρέπεται ο οικογενειακός και εκπαιδευτικός προγραμματισμός των μαθητών / τριών και των οικογενειών τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη με το από 15/1/13 έγγραφό του επισημαίνει μεταξύ άλλων: «για όσο διάστημα εκκρεμεί η ρύθμιση σοβαρών ζητημάτων που άπτονται της εκπλήρωσης του σκοπού και της λειτουργίας των προτύπων πειραματικών σχολείων, θα ήταν προβληματικό να απαιτείται – από τους μαθητές τουλάχιστον που εισήχθησαν στην Α΄ τάξη του πειραματικού γυμνασίου με διαφορετικό πλαίσιο, διαφορετική προοπτική και προγραμματισμό – να ανταποκριθούν σε εξετάσεις, των οποίων το πλαίσιο εξακολουθεί να παραμένει ασαφές».
Δηλώνουμε την πλήρη και απόλυτη αντίθεσή μας σε ένα τέτοιο μέτρο, με δεδομένη την αντίθεση του κλάδου μας τόσο συνολικά στο ν.3966/11 όσο και στη διενέργεια επιπλέον εξετάσεων για την αλλαγή βαθμίδας εκπαίδευσης. Με μια ακραία έκδοση της αριστείας, γίνεται προσπάθεια διαχωρισμού των μαθητών που ήδη φοιτούν με ένα τρόπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιδιότυπα ρατσιστικός, εισάγοντας την έννοια της αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος με βάση μια 2ωρη εξέταση αμφιβόλου ποιότητας που δεν συνάδει με την ουσία και τους στόχους του Δημόσιου σχολείου.
Επιπλέον, παρατηρείται πρωτοφανής έξαρση των διαφημίσεων ιδιωτικών φροντιστηρίων και μάλιστα με διαφημιστικά φυλλάδια έξω από τα σχολεία αυτά. Καλούμε τους συναδέλφους που υπηρετούν σε αυτά τα σχολεία να αγωνιστούν μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για την κατάργηση των εξετάσεων και την ανατροπή του ν. 3966/11, που μόνο δεινά έχει μέχρι στιγμής προσθέσει στα σχολεία αυτά. Δεν χρειαζόμαστε σχολειά Αριστείας, αλλά Άριστα Σχολεία για όλους.

ΟΛΜΕ                                                                     Αθήνα, 1/4/2013


Το κείμενο σε μορφή pdf

Categories: Εκπαίδευση, ΟΛΜΕ | Ετικέτες: ,,,,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: