«Σχολεία στο Σύννεφο» και «Τρύπες στον τοίχο» για … τα φτωχά παιδιά!

Σοφία Καρατάκη
9skitso--6-thumb-largeΠοιο θα είναι το μέλλον των σχολείων και της μάθησης; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δε χρειάζεται πια τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο και ότι η γνώση είναι ξεπερασμένη, εφόσον μπορούμε να βρούμε όποια πληροφορία χρειαζόμαστε σε δυο λεπτά;

Ο Ινδός εκπαιδευτικός-ερευνητής Sugata Mitra θεωρεί ότι τα σχολεία, όπως τα ξέρουμε, είναι απαρχαιωμένα. Σχεδιάστηκαν να παράγουν ομοιότυπους ανθρώπους, γρανάζια μιας γραφειοκρατικής μηχανής που δεν υπάρχει πια. Πιστεύει ότι πρέπει να ξανασχεδιάσουμε το μέλλον της μάθησης και θέλει να συμβάλλει στο σχεδιασμό αυτό. «Η Τρύπα στον Τοίχο (Hole in the Wall)» (κυριολεκτικά), ένα πείραμα που έκανε σε φτωχές περιοχές της Ινδίας, τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η μάθηση μπορεί να συμβεί από μόνη της. Το σχολείο του μέλλοντος δεν χρειάζεται ούτε κτιριακές εγκαταστάσεις, ούτε υλικοτεχνική υποδομή ούτε καν εκπαιδευτικούς για να τροφοδοτήσουν και να κατευθύνουν τη διαδικασία. Είναι ένα περιβάλλον μάθησης ελάχιστα παρεμβατικό που στηρίζεται στη φυσική περιέργεια των μαθητών και στην ικανότητά τους για συνεργασία. Πρόκειται για τα τα λεγόμενα «Αυτοοργανωμένα Περιβάλλοντα Μάθησης» (SOLE), περιβάλλοντα δηλαδή στα οποία τα παιδιά μπορούν να διερευνούν και να μαθαίνουν το ένα από το άλλο – με τη χρήση μέσων και καθοδήγησης από το διαδίκτυο. Ο Mitra οραματίζεται ένα «Σχολείο στο Σύννεφο», ένα διαδικτυακό σχολείο, όπου όλα προέρχονται από το σύννεφο, ακόμα και οι «δάσκαλοι». Το «Σύννεφο της Γιαγιάς», ένα υποστηρικτικό δίκτυο από εθελόντριες γιαγιές, είναι διαθέσιμο να δώσει τις συμβουλές του μέσω Skype όποτε και οπουδήποτε ζητηθεί.

«Βοηθήστε με να σχεδιάσω το «Σχολείο στο Σύννεφο»», είπε ο Sugata Mitra στην ομιλία του για τα βραβεία TED (Technology, Entertainment, Design) 2013 και αποκόμισε ένα χρηματικό βραβείο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων καθώς και την υλικοτεχνική υποστήριξη του οργανισμού TED για την υλοποίηση του εμπνευσμένου οράματός του. Το «Σχολείο στο Σύννεφο» ενθουσίασε τους ανθρώπους του οργανισμού και αποφάσισαν να επιχορηγήσουν με το ποσό των 125 χιλιάδων δολαρίων έναν παραγωγό που θα δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τον Mitra και το όραμά του.

Στα βραβεία TED συμμετέχουν άτομα με δημιουργικό όραμα που εργάζονται για μια παγκόσμια αλλαγή – υπέρ των αγορών. Η νέα επιταγή δεν είναι να υπάρχουν σχολεία για όλα τα παιδιά, αλλά ένα περιβάλλον μάθησης για κάθε παιδί. «Σχολεία στο Σύννεφο», «Σύννεφα Γιαγιών», «Κυβερνοτάξεις» και «Τρύπες στον Τοίχο»… για να μαθαίνουν τα φτωχά παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου, ακόμα κι όταν στερούνται το σχολείο, να καταναλώνουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Γιατί το κεφάλαιο επιζητά επειγόντως να ανοίξουν νέες αγορές, θέλει να δείχνει όμως ότι διακατέχεται από … αγαθές(;!) προθέσεις.

Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία του Sugata Mitra «Φτιάξε ένα σχολείο στο σύννεφο» με την οποία κέρδισε το βραβείο TED 2013.

Categories: Άρθρα, Διεθνή, Εκπαίδευση | Ετικέτες: , | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: