Παρεμβάσεις Θεσ/νίκης: Εφιάλτης για την κοινωνία η συμφωνία κυβέρνησης-Τρόικας που ψηφίστηκε την Κυριακή 30 Μάρτη

Όλοι στο δρόμο του αγώνα στην απεργία της Τετάρτης 9/4 και στην «υποδοχή» της Μέρκελ την Παρασκευή 11/4

Πολυνομοσχέδιο-φονιάς

Η συμφωνία κυβέρνησης-Τρόικας για να πάρει άλλη μια δόση μνημονιακού δανείου και μάλιστα σε… τρεις δόσεις υπό όρους, έγινε με βάση το πολυνομοσχέδιο-φονιάς που ψηφίστηκε κακήν κακώς από τη βουλή την Κυριακή 31/3. Η συμφωνία που γίνεται για την εξυπηρέτηση των δανειστών, τορπιλίζει κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών.

Προβλέπει σύστημα αποζημίωσης και επιδόματος ανεργίας για δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που δείχνει ότι δε θα σταματήσουν οι απολύσεις στις 11.500 που έχουν δρομολογηθεί μέχρι τον Ιούνη, αλλά θα μονιμοποιηθούν. Φέρνει ακόμα γενίκευση της «ενοικίασης» εργαζομένων, μέσω των αδειών που δίνει στις δουλεμπορικές Εταιρίες Προσωρινής Απασχόλησης να παρέχουν προσωπικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τσεκούρωμα των ανέργων με μείωση στις μισθολογικές ωριμάνσεις (τριετίες) κατά 50%. Βάζει μπουρλότο στο ασφαλιστικό με τη μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 % και μεταφορά πόρων από τα ταμεία για την αξιοποίησή τους από το κράτος για τη δημοσιονομική εξυγίανση, δηλ. για να τα τσεπώσουν οι δανειστές. Καταργεί τις Κυριακές στο εμπόριο (πιλοτικά δήθεν) ισοπεδώνοντας τους εργαζόμενους και διαλύοντας τους μικρομεσαίους, όπως στα φαρμακεία παραδίνοντας το φάρμακο στις αλυσίδες λιανεμπορίου σε πρώτο βήμα και τις τιμές στα ύψη σε δεύτερο. Σβήνει από το χάρτη τη φτωχομεσαία κτηνοτροφία με τον ουσιαστικό αποκλεισμό της από τη λιανική πώληση γάλακτος. Δίνει στην εργοδοσία δικαίωμα λοκ-άουτ (τιμωρητικής ανταπεργίας). Προχωράει τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων των πάντων, ξεκινώντας από την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ και τις τράπεζες που αφού ανακεφαλαιοποιήθηκαν με μυθώδη ποσά, ξεπουλιόνται στην κυριολεξία. Ακόμη ανάμεσα στα ολέθρια μέτρα ξεχωρίζει η δημιουργία νέου μισθολογίου που θα συνδέσει το μισθό με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση και προβλέπει και μέσω αυτής 2.000 απολύσεις το 2015, νέο πάγωμα των δημόσιων δαπανών για τα επόμενα χρόνια στα επίπεδα του 2013, ενώ περιλαμβάνει και δέσμευση της κυβέρνησης για νέα αντιλαϊκά μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προβλέπει η τρόικα για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα καθιερώνει ξεχωριστό δίκαιο ατιμωρησίας για όσους εμπλακούν στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Το πολυνομοσχέδιο ισοδυναμεί με ένα νέο επονείδιστο μνημόνιο για τους εργαζόμενους και ένα πελώριο ρουσφέτι για το κεφάλαιο και τις τράπεζες, σε σημείο που απαλλάσσει από τη φορολογία τα κέρδη ακόμα… από τα άλογα του ιπποδρόμου (!). Όλα για τους ισχυρούς της οικονομίας, αυτούς που λεηλατούν την εργασία και το δημόσιο πλούτο.

Η εκπαίδευση σε κίνδυνο, ο εκπαιδευτικός στο στόχαστρο

Την ίδια στιγμή η εκπαίδευση βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς η κυβέρνηση από τη μια θέλει να πλήξει καίρια τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών για να παράγει γενιές επισφαλούς εργασίας 200-300 ευρώ με υποταγμένες συνειδήσεις και από την άλλη θέλει να ανοίξει την κερκόπορτα στους ιδιώτες και την επιχειρηματικότητα, ξεκινώντας από τους σχολάρχες των ΙΕΚ και της βιομηχανίας κατάρτισης που τους παραδίδεται σαν φιλέτο η μαθητεία-κατάρτιση και ο χώρος που φιλοδοξούν να καλύψουν ΙΕΚ-ΣΕΚ πάνω στα συντρίμμια της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης. Οι απολυμένοι συνάδελφοι που βρέθηκαν το καλοκαίρι σε διαθεσιμότητα είναι τα πρώτα θύματα αυτών των επιλογών, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, δε θα είναι τα τελευταία.

Η αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση αυτό το χαρακτήρα του σχολείου υπηρετεί, με τον παράλληλο στόχο της μετατροπής των εκπαιδευτικών από δασκάλους της νέας γενιάς σε ενεργούμενα χωρίς προσωπικότητα, αλλά και για να γεμίσουν οι δεξαμενές των διαθεσίμων για τις απολύσεις των μνημονίων. Στη διαδικασία για την περίφημη αυτοαξιολόγηση που κατέληξαν σε μια νέα «επιστράτευση» των εκπαιδευτικών με τα «εντέλεσθε», έπεσαν όλες οι μάσκες, η υποκρισία ότι αφορά τη βελτίωση του σχολείου και τα παχιά λόγια ότι στηρίζεται στη συμμετοχή των συλλόγων και των εκπαιδευτικών.

Σε όλα αυτά προστίθεται και η βόμβα στα θεμέλια του σχολείου που είναι το εξεταστικό της Α’ λυκείου. Με την τράπεζα θεμάτων και τη βάση του 10 ουσιαστικά θα δημιουργήσει «πλεόνασμα αποτυχίας» σπρώχνοντας καταρχήν την πλειοψηφία των μαθητών εκτός τυπικής εκπαίδευσης, στην άτυπη εκπαίδευση-κατάρτιση των ΙΕΚ-ΣΕΚ και από την άλλη θα στοχοποιήσει τα ΓΕΛ-ΕΠΑΛ ως σχολεία αποτυχίας, υποδεικνύοντας τα ως δεξαμενές πλεοναζόντων εκπαιδευτικών.

Μαζί με το ουσιαστικό πάγωμα των προσλήψεων, των μεταθέσεων, τις συνεχείς απειλές για αύξηση του ωραρίου, την κατάργηση αποσπάσεων και οργανικών, δημιουργούν ένα τοπίο όπου πραγματικά εκπαίδευση και εκπαιδευτικός βρίσκονται στο στόχαστρο.

Δε μπορούμε να αφήσουμε ανενόχλητη μια κυβέρνηση που όπως αποκαλύπτουν το όργιο αστυνομικής βίας ενάντια στους διαδηλωτές για τη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ και οι συναλλαγές Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, χρησιμοποιεί αδίστακτα τον κρατικό μηχανισμό και τους φασίστες για να χτυπήσει την κοινωνία και τις αντιστάσεις της.

Ήρθε η ώρα της σύγκρουσης

Να αντιπαρατεθούμε με τους δυνάστες μας, κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ, προτάσσοντας τις διεκδικήσεις του κλάδου: καμία απόλυση, κανένας μαθητής έξω από το σχολείο, καμία αξιολόγηση, για το σχολείο που θέλουμε, τη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εκπαιδευτικούς, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κ.α., όπως αυτές διαμορφώθηκαν από το 16ο συνέδριο της ΟΛΜΕ και τις μαζικές Γ. Σ. του Μαΐου και του Σεπτεμβρίου και που αποτελούν για όλο το δυναμικό των Παρεμβάσεων άμεσους στόχους πάλης. Να αγωνιστούμε τώρα για την ανατροπή της κυβέρνησης, τη ρήξη με το Ευρώ και την ΟΝΕ, την έξοδο από την Ε.Ε., την εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο. Με την απαίτηση της άμεσης υλοποίησης αυτών των διεκδικήσεων που θα συνοδεύεται και με τη λύση και άλλων ριζοσπαστικών αιτημάτων των εργαζομένων και με πρωταγωνιστή στις εξελίξεις το ίδιο το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα, μπορούμε να ελπίζουμε σε μια αντιστρέψιμη πορεία από την ολέθρια κατάσταση που βιώνουμε.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά τη μάχη για την αυτοαξιολόγηση, μετά και την επιβεβαίωση των αποφάσεων του κλάδου, αρνούμενοι να μπούμε σε ομάδες εργασίας μέχρι τέλους, επικαλούμενοι και στηριζόμενοι σε όλες τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ για την αξιολόγηση.

Στηρίζουμε το αγωνιστικό πρόγραμμα του Συντονιστικού των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα και των γενικών τους συνελεύσεων για να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός, οι οποίοι δίνουν έναν ηρωικό αγώνα με μεγάλα ψυχικά αποθέματα και αποφασιστικότητα, μεγάλο κεφάλαιο αγωνιστικής ενότητας και μεγάλη διάθεση συνοχής μεταξύ τους.

Καλούμε την ΟΛΜΕ να καταθέσει τώρα αγωνιστικό πολύμορφο πρόγραμμα για αγώνα διαρκείας που η κορύφωσή του θα φτάσει στην απεργία διαρκείας μέσα στις εξετάσεις. Να συγκαλέσει Γενικές Συνελεύσεις και Γ. Σ. προέδρων των ΕΛΜΕ την πρώτη εβδομάδα, αμέσως μετά το Πάσχα.

Τα άμεσα αγωνιστικά βήματα γι’ αυτή την εβδομάδα που καλούμαστε να υλοποιήσουμε από κοινού με τις άλλες ΕΛΜΕ και πρωτοβάθμια σωματεία είναι:

  • Τρίτη 8/4, 7 μμ στην ΕΔΟΘ: Γενική συνέλευση σωματείων, εργαζομένων σε διαθεσιμότητα – απόλυση για να συζητήσουμε τις εξελίξεις και να προχωρήσουμε στην αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα.
  • Τετάρτη 9/4, 10 πμ: πανεργατική απεργία με προσυγκέντρωση, στην πλατεία Αγίας Σοφίας που οργανώνεται από πρωτοβάθμια σωματεία και εργαζόμενους σε διαθεσιμότητατα – απόλυση.
  • Παρασκευή 11/4, 7μμ, άγαλμα Βενιζέλου: διαδηλώνουμε «Μέρκελ ανεπιθύμητη» και κατά της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ .

Καμία απόλυση – Καμία διαθεσιμότητα

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

              Όχι στην αξιολόγηση – μηχανισμό απολύσεων

         Κατάργηση του νέου εξεταστικού πλέγματος και να μην ισχύσει για φέτος στην Α΄ Λυκείου

Ενιαίο, δημόσιο δωρεάν 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά, όλους τους εκπαιδευτικούς και όλη τη γνώση

 

Categories: Ανακοινώσεις | Ετικέτες: ,,,,,,,,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: