90 Χρόνια ΟΛΜΕ: μια εκδήλωση και δυο σκέψεις

OLMEΤης Μαρίας Αλεξίου

Η ΟΛΜΕ έκλεισε φέτος το Μάρτη τα 91 της χρόνια. Στα πλαίσια ενός σύντομου άρθρου είναι μάταιο να προσπαθήσει κανείς να αποτυπώσει τους σημαντικότερους έστω σταθμούς της ιστορίας της, που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος αυτού του τόπου – τι να πρωτοαναφέρει; Τη μόνιμη σχεδόν διάσταση ανάμεσα στην ηγεσία και τη βάση; Τους αγώνες, τις νίκες; Ποιους να πρωτοξεχωρίσει; Το ξέρατε ότι πριν από το 2013 οι εκπαιδευτικοί επιστρατεύτηκαν άλλες δύο φορές; Ξέρουμε πόσα πέτυχε το εκπαιδευτικό κίνημα μέσα από θαρραλέες και μαζικές κινητοποιήσεις; Ή, διαφορετικά: ξέρουμε ότι όσα πέτυχε το εκπαιδευτικό κίνημα τα πέτυχε μόνο μέσα από θαρραλέες και μαζικές κινητοποιήσεις; Η ιστορία διδάσκει.

Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει πολλά στοιχεία και αναλύσεις για την ιστορία της ΟΛΜΕ. Το καλύτερο όμως είναι να μπορέσει να την ακούσει από το στόμα εκείνων που την έγραψαν στην πράξη. Στις 27 Μαρτίου, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης οργάνωσαν εκδήλωση – συζήτηση με τίτλο «Αναδρομή στους μεγάλους αγώνες, τις κατακτήσεις του κινήματος και τη σημασία τους στις διεκδικήσεις μας για το σχολείο των αναγκών και των οραμάτων μας». Κύριοι ομιλητές ήταν παλιότερα και τωρινά στελέχη των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και της ΟΛΜΕ: Λ. Τανακίδης (πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ), Ν. Αγαθαγγέλου (πρώην πρόεδρος Α΄ ΕΛΜΕ), Θρ. Δαρδαμανέλης (πρώην πρόεδρος Β΄ ΕΛΜΕ), Τρ. Μαργαρίτης (πρώην πρόεδρος Ε΄ ΕΛΜΕ), Τρ. Μηταφίδης (πρώην πρόεδρος Γ΄ ΕΛΜΕ, νυν βουλευτής), Θ. Τσιριγώτης (πρώην μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ), Θέμης Κοτσιφάκης (πρόεδρος της ΟΛΜΕ), ενώ υπήρξαν χαιρετισμοί και τοποθετήσεις από εκπροσώπους εκπαιδευτικών και φοιτητικών ενώσεων και παρατάξεων. Την εκδήλωση συντόνιζαν ο Γ. Λαθήρας (πρόεδρος Γ. ΕΛΜΕ) και η Δ. Δάσιου (πρόεδρος Α΄ ΕΛΜΕ).

Αν θέλει να αποδώσει κανείς με δυο κουβέντες το μήνυμα των πολλών και διαφορετικών ομιλιών, νομίζω ότι θα πρέπει να εστιάσει στην αναγκαιότητα να διδαχθούμε ως κλάδος από τις νίκες και τα λάθη του παρελθόντος και να ανασυνταχτούμε συνδικαλιστικά προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του παρόντος. Αν θέλει να αποδώσει το κλίμα της εκδήλωσης, θα πρέπει να σημειώσει τη μικρή συμμετοχή των συναδέλφων και την υποτονικότητα.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα: με δεδομένη τη σφοδρότητα και τη βαρβαρότητα της επίθεσης που δέχεται ο κλάδος της εκπαίδευσης όπως και ολόκληρη η κοινωνία τα τελευταία χρόνια, καθώς και με μια σύντομη αναδρομή στη μαζικότητα και την ένταση των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών στο διάστημα αυτό, δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης απείχαν από την εκδήλωση λόγω αδιαφορίας για την εκπαίδευση και τα προβλήματά της. Νομίζω ότι απείχαν γιατί ακριβώς η συγκυρία είναι τόσο κρίσιμη, ώστε οι επετειακές εκδηλώσεις δεν μπορούν να προσφέρουν αυτό που η κοινωνία χρειάζεται: λύσεις και έμπνευση για αγώνες που θα φέρουν αυτές τις λύσεις. Και η ΟΛΜΕ δεν καταφέρνει να εμπνεύσει. Στα τελευταία χρόνια της αγωνίας και των αγώνων ακολουθούσε τις εξελίξεις ασθμαίνοντας και με τάση να εκτονώνει την αγωνιστικότητα του κλάδου σε σποραδικές και αποσπασματικές κινητοποιήσεις, με πολλά λόγια και με λίγα έργα.

Και τι να κάνουμε λοιπόν; Να καταργήσουμε την ΟΛΜΕ ή να της γυρίσουμε την πλάτη; Πιστεύω ότι δεν έχουμε το περιθώριο να κάνουμε τίποτε από τα δύο. Εκείνο που μπορούμε, που οφείλουμε να κάνουμε είναι να την αλλάξουμε: να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην ηγεσία της, να δυναμώσουμε την αγωνιστική της πτέρυγα και στη συνέχεια να μην την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί: οργανωμένοι μαζικά στα πρωτοβάθμια σωματεία να ασκούμε ενεργητικά κριτική και να πιέζουμε, διεκδικώντας να γίνουν πράξη τα αιτήματα του κλάδου – κι αυτή τη φορά χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις για όρους και προϋποθέσεις.

Μαρία Αλεξίου

Advertisements
Categories: Άρθρα | Ετικέτες: ,,,,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: