Αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Δημοκρατία – Όχι στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ-δανειστών

  • Ισχυρές Παρεμβάσεις για μια μαχητική, διεκδικητική, δημοκρατική ΟΛΜΕ

  • Ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο

Την Τρίτη 12 Μάη, τη μέρα που θα γίνονται και οι εκλογές των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης 750 εκατ. ευρώ περίπου θα παίρνουν το δρόμο από τη χώρα μας για το ΔΝΤ. Με αυτά συμπληρώνονται τα 1,28 δισ. που θα πάρουν οι δανειστές από το αίμα του ελληνικού λαού μέσα στο Μάιο. Ένα ποσό ίσο σχεδόν με αυτό φιλοδόξησε να μαζέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που προφανώς δεν αφορούσε μισθούς και συντάξεις… Αυτός είναι με δυο λόγια ο φαύλος κύκλος της πληρωμής του χρέους, του «ευρωπαϊκού πλαισίου» της ΕΕ και του ευρώ. Η έξοδος από αυτόν το φαύλο κύκλο είναι προϋπόθεση για να βγούμε από τη φτώχεια, την υποβάθμιση του σχολείου και του εκπαιδευτικού, τη ζωή και του μέλλοντος μας.

Η ήττα των όσων κυβερνήσαν μνημονιακά για να σημάνει και το ξήλωμα των μνημονίων, προϋποθέτει πως «όσα είπαμε ισχύουν» για τα αιτήματα μας, για τους πολιτικούς στόχους του εκπαιδευτικού κινήματος, για την ανάγκη μιας ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ διεκδικητικών, μαχητικών, δημοκρατικών. Χωρίς στάση αναμονής και ανοχής, γιατί το σχολείο και οι ανάγκες μας δεν περιμένουν. Τα τελευταία 5 χρόνια κάτω από την επιτροπεία των λεγόμενων «θεσμών», της Τρόικας δηλαδή, μας γύρισαν πολύ πίσω.

Είναι ώρα να διεκδικήσουμε τα αναγκαία για το δημόσιο σχολείο σήμερα:

  • την χωρίς όρους και όρια πρόσβαση των παιδιών στο σχολείο. Αυτό σημαίνει το τέλος της υποχρηματοδότησης, την αναίρεση των συγχωνεύσεων, τη ριζική μείωση των μαθητών ανά τάξη, την αναίρεση των εξεταστικού πλέγματος.

  • την αποφασιστική στήριξη του εκπαιδευτικού, με μαζικές προσλήψεις σύμφωνα με τις ανάγκες, ξεκινώντας από τους αναπληρωτές, με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, επιστροφή 13ου-14ου μισθού, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μείωση του ωραρίου στο επίπεδο του 2013. Και φυσικά την άμεση επιστροφή όλων και χωρίς όρους, όπως η κινητικότητα, των συναδέλφων που βρέθηκαν στη διαθεσιμότητα-απόλυση.

  • τη στροφή στη γνώση, αντί της κατάρτισης, των δεξιοτήτων και της μαθητείας. Με άμεση κατάργηση του νόμου για το δήθεν «νέο λύκειο» και την αντιδραστική μαθητεία-απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία. Με ουσιαστική αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Με το τέλος της εντατικοποίησης και με αναλυτικά προγράμματα που θα στηρίζουν τη μόρφωση, την απελευθέρωση από τις προλήψεις, τον ανορθολογισμό και την αμάθεια. Θα στοχεύουν στη διαμόρφωση δημοκρατικής συνείδησης και  συλλογικού ήθους κοινωνικής προσφοράς. Για ηττηθεί στη νέα γενιά ο ρατσισμός και ο φασισμός, για να γίνει δύναμη ελπίδας για το μέλλον.

  • την ισότητα και τα δικαιώματα, αντί της αριστείας και της αξιολόγησης που κατηγοριοποιούν, αθώωνουν την ανισότητα και την κοινωνική αδικία, χειραγωγούν, σβήνουν την ελευθερία.

  • τη δημοκρατία, εργασιακή, παιδαγωγική και συνδικαλιστική, για ένα σχολείο όπου το ζωντανό στοιχείο της εκπαίδευσης θα έχει αποφασιστικό λόγο και ρόλο.

  • Αυτός είναι ο δρόμος των μικρών και μεγάλων αγώνων για το σχολείο και τον εκπαιδευτικό που σηματοδοτείται από αίτημα του κλάδου για το Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο για όλα τα παιδιά. Το αίτημα που υπερασπίζεται το κοινωνικό αγαθό της παιδείας και καταξιώνει τον εκπαιδευτικό.

Αυτός ο δρόμος βρίσκεται πέρα από τον ορίζοντα του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΔΑΚΕ και ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚ). Δεν μπορεί να τον βαδίσει το εκπαιδευτικό κίνημα με θέσεις μιας Αριστεράς που τάζει τον εαυτό της στη στήριξη της κυβέρνησης (ΣΥΝΕΚ), αλλά και αυτής που δεν πιστεύει στη δύναμη των εργαζομένων να γίνουν δύναμη ανατροπής, και δεν στήριξε την πιο μαχητική στιγμή του κλάδου με την απεργία διαρκείας του Σεπτέμβερη του 2013 (ΠΑΜΕ).

Ή θα βαδίσουμε σε αυτό το δρόμο ή θα κρατήσουμε το σημερινό φτηνό και αυταρχικό σχολείο που δεν εμπνέει, ενώ ο πλούτος της κοινωνίας θα πηγαίνει στο χρέος και τους δανειστές. Γι’ αυτό επιμένουμε στην απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου της ΟΛΜΕ για μη πληρωμή και διαγραφή του χρέους. Γι’ αυτό χρειάζεται ρήξη, σύγκρουση και απελευθέρωση από την ΕΕ και το ευρώ.

Categories: Άρθρα | Ετικέτες: ,,,,,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: