Μόνιμη και σταθερή δουλειά: ένα δικαίωμα υπό απειλή

ergasiaΤο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά όχι μόνο αποτέλεσε προμετωπίδα σε όλο τον εργατικό κίνημα του προηγούμενου αιώνα, αλλά και αποτελεί αδήριτη ανάγκη για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Παρόλα αυτά και με αφορμή την κρίση, αθέατα, αλλά σταθερά υπονομεύεται, κυρίως στο δημόσιο που αποτελούσε και ένα δεδομένο μέχρι πρότινος.

Δυο παραδείγματα από το χώρο αυτό μπορούν να αποδείξουν την παραπάνω θέση. Συγκεκριμένα, από το 2009-2015 συνταξιοδοτήθηκαν 25.000 εκπαιδευτικοί, ενώ διορίστηκαν μόνο 257. Τα κενά αυτά καλύφθηκαν με την αύξηση του ωραρίου κατά δυο ώρες και με την πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους και μειωμένου ωραρίου τριών κατηγοριών : α)από τον κρατικό προϋπολογισμό, β)πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, γ)ΕΣΠΑ (μόνο για ειδικότητες σε Μουσικά Καλλιτεχνικά και σε ειδική αγωγή). Για τις δυο τελευταίες, μάλιστα, οι προσλήψεις γίνονται στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων (!) ή στα πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» , όπως είναι η Πράξη «Αναβάθμιση Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων». Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι, στο πρώτο πλαίσιο, προσλαμβάνονται ως ερευνητές-π.χ. για τα σχολικά βιβλία και εργάζονται ως εκπαιδευτικοί. Έτσι, κάθε μήνα συμπληρώνουν φόρμες αξιολόγησης, προκειμένου να πληρωθούν. Η σύμβαση εργασίας τους ορίζεται στο χρονικό διάστημα από 1/9/2014-30/6/2015 -κι όχι πάντα από την αρχή. Με τη λήξη αυτής, δικαιούνται επιδόματος 390 ευρώ και μόνο για έξι μήνες, έχοντας, μάλιστα πλαφόν ετών, δηλαδή, κόβεται μετά από κάποια χρόνια, ακόμα κι αν δουλεύεις ενδιάμεσα. Βέβαια, οι εργαζόμενοι πληρώνουν κανονικά εισφορές (15,5+ φόρος +1% ΟΑΕΔ+ ειδική εισφορά αλληλεγγύης- στο Δ βαθμό). Σχετικά με τις άδειες δικαιούνται 15 μέρες αναρρωτική με μισθό, προϋπηρεσία και ασφάλεια ΙΚΑ, ενώ μετά τις 15 μέρες όχι μόνο τα χάνουν όλα, αλλά μπορούν να απολυθούν με απόφαση ΠΥΣΔΕ!

Το παρακάτω παράδειγμα αφορά σε ένα δημοτικό υπάλληλο της ίδιας ευθύνης :

μόνιμος ή αορίστου ή ορισμένου χρόνου εργαζόμενος ως εργάτης στην υπηρεσία καθαριότητας Εργαζόμενος με σύμβαση έργου στην ίδια υπηρεσία
μισθό 780ευρώ μηνιαίες αποδοχές 490ευρώ και 425ευρώ αν είναι κάτω από 25 ετών
βάσει της Σ.Σ.Ε 32 ώρες την εβδομάδα βάσει της σύμβασης του προγράμματος εργάζεται 40 ώρες εβδομαδιαίως
δικαιούται 3 ημέρες επιπλέον κανονική άδεια, μέσα ατομικής προστασίας, ένα λίτρο φρέσκο γάλα ημερησίως δεν δικαιούται καμία ημέρα κανονικής άδειας ούτε αναρρωτικής, δεν δικαιούται μέσα ατομικής προστασίας, ούτε το ένα λίτρο φρέσκο γάλα,
ασφαλισμένος στη κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και λαμβάνει επίδομα 150ευρώ ανθυγιεινής και επικίνδυνης απασχόλησης είναι ασφαλισμένος με απλή ασφάλιση και δεν λαμβάνει το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας των 150 ευρώ

Συμπερασματικά, η σχέση μονίμων και ελαστικά εργαζόμενων στο δημόσιο, ολοένα και γέρνει προς τη δεύτερη κατηγορία και σε λίγα χρόνια, αν δεν ανατραπούν οι υπάρχοντες συσχετισμοί, θα αποτελούν κυρίαρχη τάση. Αυτή η πολιτική επιβάλλεται από το κεφάλαιο (και εθνικό και ευρωπαϊκό) και σχετίζεται με την επιστροφή στο μεσαίωνα των εργασιακών σχέσεων, συνολικά και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που στον τελευταίο το 8ωρο έχει καταργηθεί, η απλήρωτη εργασία έχει επεκταθεί, οι προσλήψεις με επιδότηση των εργοδοτών είναι καθεστώς, ενώ η προσπάθεια επιβολής της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας έρχεται να μεγαλώσει την εκμετάλλευση και με όλα αυτά να διαλύσει, κυριολεκτικά, την προσωπική ζωή των εργαζομένων.

Είναι τώρα η στιγμή να επαναφέρουμε, ως σωματεία και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Σήμερα, η θέση στο δίλημμα: «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» θα κρίνει και το μέλλον μας.

Προϋπόθεση είναι ο συντονισμένος αγώνας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με αιχμή τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, συνδέοντάς τα και με τους αναγκαίους πολιτικούς στόχους, όπως η διαγραφή του χρέους, η ρήξη με την Ε.Ε. και το κεφάλαιο.

Categories: Άρθρα | Ετικέτες: ,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: