Ε’ ΕΛΜΕ: όλοι στη συγκέντρωση των σωματείων την Κυριακή 21/6, στις 7μμ στο άγαλμα Βενιζέλου

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Προξένου Κορομηλά 51, e.elme.thess@gmail.com

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 7.00 μ.μ. ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Όχι στους εκβιασμούς ΕΚΤ – ΕΕ – ΔΝΤ

Όχι στις διαπραγματεύσεις.

Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουμε την κρίση!

Λεφτά για την παιδεία και την υγεία και όχι για το χρέος

«Δε χρωστάμε, δεν πληρώνουμε, δεν αναγνωρίζουμε

το ληστρικό-τοκογλυφικό χρέος»!

Μετά από πέντε περίπου μήνες διαπραγματεύσεων οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι οι λύσεις των προβλημάτων τους μετατίθενται όλο και περισσότερο στο μέλλον. Τα μνημόνια αντί να καταργηθούν, μπαίνουν σε διαδικασία ανανέωσης. Η επίθεση των μεγάλων μονοπωλιακών συγκροτημάτων, του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου κατά του λαού μας συνεχίζεται και κλιμακώνεται επικίνδυνα. Τα σχέδια τους, όπως εκφράζονται μέσα από τις προτάσεις τους για το ξεπέρασμα, δήθεν, της κρίσης, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε διαρκή λιτότητα, ανεργία, βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, νέες ιδιωτικοποιήσεις, παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, πλήρη διάλυση του συστήματος ασφάλισης, υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, ανατροπή όλων των κατακτήσεων του λαού μας των τελευταίων 100 ετών.

Η Κυβέρνηση, με την πρόταση που διαμόρφωσε στη διαπραγματευτική διαδικασία, αποδεικνύει ότι δεν λαμβάνει υπόψιν της τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, τις ανάγκες της τεράστιας στρατιάς των ανέργων, των νέων μας, των συνταξιούχων. Αποδέχεται ότι το χρέος πρέπει να εξυπηρετηθεί μέχρι τέλους, όταν είναι πλέον πασιφανές ότι η διαγραφή του είναι προϋπόθεση για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες. Αυτό συμβαίνει όταν η Υγεία βρίσκεται υπό κατάρρευση λόγω της τρομακτικής υποχρηματοδότησής της και της έλλειψης προσωπικού. Όταν τα σχολεία πρόκειται να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα με την έναρξη της νέας χρονιάς για τους ίδιους λόγους.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να είναι θεατές μπροστά σε όλα αυτά που εξυφαίνονται σε βάρος τους. Οφείλουν να δώσουν τη σκληρή πολιτική μάχη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Απαιτούμε:

  • Αποκατάσταση των τεράστιων απωλειών που έχουμε υποστεί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τις πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού – σύνταξης και ψήφιση νέου μισθολογίου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας μέσα από Συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
  • Άμεση χρηματοδότηση των Ταμείων και λειτουργία τους με την εγγύηση του Κράτους.
  • Παροχή επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους και εφαρμογή πολιτικών για την εξάλειψη της ανεργίας.
  • Νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με στόχο την επαρκή στελέχωση των Δημόσιων Υπηρεσιών με προτεραιότητα σε Υγεία, Παιδεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ελεγκτικούς μηχανισμούς, Κοινωνική Ασφάλιση και σε όλες τις δομές που συμβάλλουν στην άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης.
  • Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
    Διαγραφή του χρέους, που αποτελεί όρο για την επιβίωση της χώρας, του λαού και των εργαζομένων.
  • Επαναφορά των εργατικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που καταργήθηκαν στη μνημονιακή περίοδο.
  • Πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο.

Στα πλαίσια αυτά το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ στη βάση της απόφασης της Γενικής συνέλευσης της ΕΛΜΕ (12-3-2015) και το κάλεσμα της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (16-6-2015) απευθύνεται σε όλα τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα, και προτείνει τη συνδιοργάνωση πανεργατικής – παλλαϊκής κινητοποίησης την Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 και ώρα 7:00μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.

 το ψήφισμα της ΕΛΜΕ για τις διαπραγματεύσεις

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Προξένου Κορομηλά 51  

e.elme.thess@gmail.com            

ΨΗΦΙΣΜΑ

Για τη νέα συμφωνία κυβέρνησης και Eurogroup

Καμιά νέα συμφωνία παράτασης Δανειακής Σύμβασης – μνημονίων

και επιτροπείας ΕΕ και ΔΝΤ

Μόνος δρόμος για να ζήσουμε: να ανατρέψουμε την πολιτική κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ

Τα δικαιώματα και οι ανάγκες της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων και των μαθητών μας μπροστά!

Να οργανωθεί από τις ΕΛΜΕ, σωματεία, φορείς και συλλογικότητες συγκέντρωση και συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας, την ημέρα συζήτησής της στη βουλή

Με την ανακοίνωση του Eurogroup που συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση και αναφέρει «ότι έγιναν αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής» τα τελευταία χρόνια και «σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση της υπάρχουσας διευθέτησης – συμφωνίας», η κυβέρνηση  υπαναχωρεί απέναντι στα μνημόνια και την πολιτική που ακολουθήθηκε στην εκπαίδευση, των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων, των περικοπών και των συγχωνεύσεων, της αξιολογικής λαιμητόμου, της καταστροφής της τεχνικής εκπαίδευσης και της υποβάθμισης – εξεταστικοποίησης της γενικής, της κατάρτισης και της μαθητείας – τζάμπα εργασίας για τον εργοδότη. Για μας τα παραπάνω, δηλαδή η εργαλειοθήκη της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, είναι απέναντι. Τα αντιπαλεύαμε και θα τα αντιπαλεύουμε με τους αγώνες μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της εκπαίδευσης.

Κατά τη συμφωνία η Ελληνική  κυβέρνηση δέχεται κατά προτεραιότητα  την αποπληρωμή του χιλιοπληρωμένου χρέους, αφού «οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευση τους να τηρήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και έγκαιρα» και «δεσμεύονται να διασφαλίσουν τα πρέποντα πρωτογενή πλεονάσματα». Επίσης τα χρήματα του ΤΧΣ «μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» και όχι για προσλήψεις, μισθούς και δαπάνες για την παιδεία – υγεία. .Ο κλάδος των εκπαιδευτικών θα σταθεί απέναντι στη νέα λιτότητα και την μεταξύ μας «ανθρωποφαγία».

«Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους να διευρύνουν και να βαθύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», πολιτικές που μέχρι τώρα οδήγησαν σε καταστροφή των κοινωνικών δομών, δηλαδή την εργατική, νεολαιίστική και κοινωνική γενοκτονία που συντελείται στη χώρα μας στο όνομα της ανάπτυξης, της εξυγίανσης του Δημόσιου και της καταπολέμησης της ανεργίας.  Μάλιστα «δεσμεύονται να απόσχουν από κάθε ανατροπή μέτρων ή μονομερείς αλλαγές» δηλαδή ότι θα μπορούσε να κινηθεί εκτός των υποδείξεων των «θεσμών» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ΕΚΤ – ΔΝΤ) δηλαδή της τρόικας. Εμείς δεσμευόμαστε μόνο από τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, της εκπαίδευσης, των μαθητών μας, των εργαζόμενων, της κοινωνίας. Από την προσδοκία μιας καθημαγμένης κοινωνίας, να μην γονατίσει αλλά να κερδίσει μια αξιοπρεπή ζωή, αποφασίζοντας αυτή για τις τύχες της.

Το αποτέλεσμα του Eurogroup μας δείχνει καθαρά το πώς θα είναι η τετράμηνη «διαπραγμάτευση» με τους «Θεσμούς» των δανειστών: ένας διαρκής εκβιασμός και μια απαίτηση όχι απλώς για υποχωρήσεις αλλά για πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των τραπεζιτών, του κεφαλαίου και του ευρωδιευθυντηρίου. Με τις ρήτρες του Δημοσιονομικού Συμφώνου και την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Οι υπαναχωρήσεις σε μια σειρά ζητήματα που είχε δεσμευτεί προεκλογικά η κυβέρνηση, όπως η άμεση αύξηση του κατώτερου μισθού, ή η δέσμευση σε πολιτικές που δεν θα προκαλούν δημοσιονομικό κόστος, είναι χαρακτηριστικές της πολιτικής που θα ακολουθηθεί.

Για τους εργαζόμενους, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την απάντηση του οργανωμένου λαϊκού κινήματος.

Τα σωματεία, οι Ομοσπονδίες, κάθε μορφή οργάνωσης εργαζομένων να πάρουν θέση κινητοποίησης για τις διεκδικήσεις μας, μέσα από κύκλο γενικών συνελεύσεων και αποφάσεις για διεκδικητικούς αγώνες με στόχους, την επαναπρόσληψη των διαθέσιμων-απολυμένων, την άμεση κατάργηση του πλαισίου αξιολόγησης, του νόμου για το νέο Λύκειο, την λήψη άμεσων μέτρων για τη λειτουργία των σχολείων και τη διεκδίκηση όλων των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις μας και τα όργανα του κλάδου (ΓΣ Προέδρων – 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ. κ.λ.π)

Με τους αγώνες μας να απαιτήσουμε την πλήρη ανατροπή των μνημονίων και των νόμων τους, της επιτροπείας και του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Να αναδειχθεί η ανάγκη οργάνωσης των αγώνων ενάντια στην ΕΕ, το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ, δηλ όλους τους μηχανισμούς ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, που οξύνουν την καπιταλιστική επίθεση και τα δεινά του λαού.

Να ψηφιστεί από τη βουλή η πρόταση που κατατίθεται για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, των μεσοπρόθεσμων και των εφαρμοστικών νόμων.

Την ημέρα συζήτησης της συμφωνίας στη Βουλή να  βρει τους εργαζόμενους στο δρόμο του αγώνα. Να οργανωθεί από τις ΕΛΜΕ, σωματεία, φορείς και συλλογικότητες συγκέντρωση και συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας.
                                             Η Γενική Συνέλευση (12-3-2015)

Categories: Ανακοινώσεις | Ετικέτες: ,,,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: