Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου: Ανακοίνωση για τον εθελοντισμό

Συνάδελφοι,

Στο νησί της Καλύμνου έχει ξεκινήσει, με το πρόσχημα των κενών στα σχολεία, μια συζήτηση και κάποιες ενέργειες για κάλυψη των κενών αυτών με εθελοντική εργασία συναδέλφων. Για να είμαστε σαφείς, ζητήθηκε από συνάδελφο να κάνει εθελοντικά μαθήματα σε άλλο σχολείο από αυτό που υπηρετεί, πέραν δηλαδή του δικού του ωραρίου. Έγινε επίκληση στο συναίσθημα και το φιλότιμο συναδέλφου για να αποσπάσει τη συναίνεση στον εθελοντισμό χρησιμοποιώντας τα παιδιά ως επιχείρημα για το ότι αυτά δεν φταίνε, δεν έχουν όλα τα χρήματα για να κάνουν φροντιστήρια για να καλύψουν τα χαμένα μαθήματα κ.λ.π.

Τέτοιου είδους πιέσεις φέρνουν τον εκπαιδευτικό σε τρομερά δύσκολη θέση να νιώθει ότι δεν βοηθά τους μαθητές, τη στιγμή μάλιστα που ο κλάδος μας έχει δείξει και δείχνει τεράστια ευαισθησία όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης οργανώνοντας μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας χωρίς το οποιοδήποτε όφελος και πέρα από το ωράριο τους.

Η πρόταση του εθελοντισμού τίθεται με αυτό τον τρόπο σε λάθος βάση. Προτείνεται ως λύση που υπερβαίνει τις πολιτικές, εντούτοις λειτουργεί σε ευθεία γραμμή με τη κυβερνητική πολιτική που έχει εκφραστεί υπέρ της εθελοντικής εργασίας. Στοχεύει στο φιλότιμο του καθενός από εμάς για να κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Συνάδελφοι, η περίπτωση αυτή θα αποτελέσει την αρχή για να κληθούν και άλλοι συνάδελφοι για εθελοντικά μαθήματα. Μια τέτοια εξέλιξη μόνο αρνητική μπορεί να είναι για όλους μας γιατί:

  • Ανοίγει πόρτες στην αύξηση των ωρών εργασίας μας καθιερώνοντας την εθελοντική εργασία. Αλήθεια, θα γίνεται καλύτερο το μάθημα αν προστεθούν και άλλες ώρες στη πλάτη του εκπαιδευτικού;

  • Ανοίγει πόρτες στην μείωση των αποδοχών μας αφού η αύξηση των ωρών εργασίας με τον ίδιο μισθό σημαίνει ουσιαστικά μείωση του μισθού αυτού. Αλήθεια θα γίνει το μάθημα καλύτερο όταν δεν θα φτάνουν τα χρήματα να καλύψουν τις βασικές μας ανάγκες;

  • Μας φέρνει απέναντι σε κάθε ένα και κάθε μία από τους αυριανούς συναδέλφους μας αναπληρωτές που αναζητούν κάθε χρόνο δουλειά σε όλη την Ελλάδα. Μας φέρνει στο σημείο να δεχτούμε την κάλυψη της θέσης από εθελοντή και όχι από εργαζόμενο, να διασπάσουμε το κίνημα αντί να το ενώσουμε. Αλήθεια θα γίνει καλύτερο το μάθημα όταν οι θέσεις τους καλυφθούν από διάφορους «εκπαιδευτικούς»;

Μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις μόνο αρνητικοί μπορούμε να στεκόμαστε.

  • Να καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια των Διευθυντών να περάσουν αυτή την λογική.

  • Να ενημερώσουμε τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για τις επιπτώσεις τέτοιων πιέσεων.

  • Να στοιχηθούμε στις προτάσεις της ΕΛΜΕ που ζητά μόνιμους διορισμούς τώρα όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να αρνούμαστε αυτές τις προτάσεις.

  • Να ενισχύσουμε το σωματείο μας συμμετέχοντας στις συνελεύσεις, στις αποφάσεις, στις δράσεις, ώστε και ενήμεροι να είμαστε για τις επόμενες εξελίξεις, αλλά και οργανωμένα και μαζικά να αποκρούσουμε τις επιθέσεις που δεχόμαστε και πιο αποφασιστικά να οργανώσουμε τη δική μας επίθεση.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Ρούσσος Μιχάλης Αντωνίου Θεοδώρα

Categories: Αποφάσεις - Ψηφίσματα | Ετικέτες: ,,,,,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.