Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ: Υποδεχόμαστε τα προσφυγόπουλα στο Γυμνάσιο Λαγυνών

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

προξένου Κορομηλά 51

e.elme.thess@gmail.com

 Ÿ Ουσιαστική ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία

 Ÿ Υποδεχόμαστε τα προσφυγόπουλα στο Γυμνάσιο Λαγυνών την Παρασκευή 27/1, ημέρα έναρξης των μαθημάτων, στις 2.00 μ.μ.

 10        Μέσα στο βαρύ χειμώνα που διανύουμε, οι συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων – θυμάτων του πολέμου που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους καταυλισμούς, δεν είναι απλώς άθλιες και απάνθρωπες, αλλά απειλούν την ίδια τους τη ζωή καταδεικνύοντας τη βαρβαρότητα, αδιαφορία και υποκρισία της ΕΕ, αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς τις τεράστιες ευθύνες τους στη διαχείριση του δράματος των προσφύγων. Αφού χιλιάδες θάφτηκαν κάτω από το χιόνι και την παγωνιά σε συνθήκες απομόνωσης και αποκλεισμού, άρχισαν να μεταφέρονται από κυβέρνηση και ΜΚΟ σε ξενοδοχεία και σπίτια.

Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων για αξιοπρεπή στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και εκπαίδευση.  Για να ανοίξουν τα σύνορα, να ανοίξουν οι φράχτες της ΕΕ και να εξασφαλιστεί η άμεση μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν και η ασφαλής μετεγκατάστασή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους. Για ουσιαστική αξιοποίηση των οικονομικών χωρίς τη συμμετοχή των ΜΚΟ.  Για να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διαλύουν χώρες και αφανίζουν λαούς.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ε ΕΛΜΕ (6/10/2016) είχαμε επισημάνει την καθυστερημένη και αποσπασματική έναρξη της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων μέσω των απογευματινών «δομών» (ΔΥΕΠ) σε μια λογική γκετοποίησης και απομόνωσης των προσφυγόπουλων, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό (αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου) και χωρίς ουσιαστική στήριξη.  Διατυπώσαμε την άποψη πως η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στα δημόσια σχολεία σε συνθήκες συνεκπαίδευσης και αλληλεπίδρασης με τα άλλα παιδιά και με όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ομαλή και πλήρη ένταξή τους στο δημόσιο σχολείο.

Καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της σχολική χρονιάς οι βαρύγδουπες διακηρύξεις της κυβέρνησης για ένταξη 22.000 προσφυγόπουλων στις σχολικές δομές έχουν καταρρεύσει πλήρως.  Το σχέδιο της απογευματινής διδασκαλίας στα παιδιά των καταυλισμών προχωρά με ρυθμούς χελώνας καθώς οι πρόσφυγες μετακινούνται από τους καταυλισμούς για να ξεχειμωνιάσουν.  Αυτοί που διαχειρίζονται τα χρήματα για την εγκατάσταση και την εκπαίδευση των προσφύγων είναι οι ΜΚΟ που λειτουργούν εντός και εκτός καταυλισμών χωρίς κανένα έλεγχο από κυβέρνηση και κράτος.  Κανείς δε γνωρίζει πόσες οικογένειες και παιδιά μετακινούνται καθημερινά, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα και κανένας έλεγχος για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που ζουν σε ξενοδοχεία και σπίτια.

Τις προηγούμενες ημέρες καταγγείλαμε τη φασιστική επίθεση που δέχτηκαν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ικονίου στο Πέραμα και καλέσαμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση για να αποκρούσουμε αποφασιστικά τη φασιστική και ρατσιστική δράση της Χρυσής Αυγής.  Η ΕΛΜΕ στηρίζει την υπεράσπιση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των προσφυγόπουλων και θα πάρει πρωτοβουλίες μαζικής απάντησης στις ξενοφοβικές, ρατσιστικές και φασιστικές ενέργειες.

Για τους εκπαιδευτικούς η εκπαίδευση όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα μας ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και θρήσκευμα, αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα μαζί με το δικαίωμα στη στέγαση, τη σίτιση, την περίθαλψη.

  • Άμεση κάλυψη των πραγματικών εκπαιδευτικών αναγκών για όλους με ευθύνη του κράτους.
  • Απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ένταξη όλων των παιδιών στο δημόσιο σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια. Διορισμοί εκπαιδευτικών με σταθερές σχέσεις εργασίας, κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέριμνα για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των παιδιών των προσφύγων, εξασφάλιση βοηθητικού προσωπικού.
  • Η πολιτική της γκετοποίησης και του αποκλεισμού είναι που νομιμοποιεί ρατσιστικές κινήσεις για αποκλεισμό αλλοδαπών παιδιών από τα σχολεία και οδηγεί στην εξάπλωση ρατσιστικών και φασιστικών ιδεών. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να στερήσει ούτε και σε ένα παιδί το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση.  Έξω οι φασίστες απ’ τα σχολεία!
  • Καλωσορίζουμε και υποδεχόμαστε τους νέους μαθητές μας στα σχολεία μας. Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις υποδοχής, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας.  Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την επαίσχυντη συμφωνία κυβέρνησης-ΕΕ-Τουρκίας των απελάσεων και επαναπροωθήσεων των φτωχών και κατατρεγμένων.
  • Τις επόμενες ημέρες μέλη του ΔΣ και εκπαιδευτικοί της Ε΄ ΕΛΜΕ θα επισκεφτούμε σχολεία και θα μοιράσουμε σχολικά είδη που έχουν συγκεντρωθεί για τα παιδιά των προσφύγων. Παρασκευή 27/1, ημέρα υποδοχής στο 4ο Γ/Σ Λαγκαδά – Λαγυνά στις 2.00 μ.μ., την Τετάρτη 1/2 στο 3ο Γ/Σ Κορδελιού στις 2.30 μ.μ., και σε όσα Γυμνάσια και δημοτικά θα προγραμματίζονται ημέρες υποδοχής των προσφυγόπουλων στα σχολεία.
  • Το υπουργείο παιδείας να εντάξει στα σχολεία τα προσφυγόπουλα που διαμένουν σε σπίτια και στα ξενοδοχεία. Με βάση τα στοιχεία διαμονής των προσφύγων να ξεκινήσει από τους εκπαιδευτικούς καμπάνια ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία με ουσιαστικές δομές υποστήριξης, όπως είναι τα τμήματα ένταξης και άλλα αναγκαία μέτρα.
  • Η ΕΛΜΕ να καλέσει σε συνάντηση συντονισμού τις ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους Π.Ε., τους Συλλόγους Γονέων και τους Φοιτητικούς Συλλόγους την Παρασκευή 3/2. στις 6.00 μ.μ. στην ΕΔΟΘ για την οργάνωση κοινών πρωτοβουλιών ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία, υποδοχής τους στα σχολεία, έμπρακτης αλληλεγγύης, οργάνωσης εκδηλώσεων με θέματα εκπαίδευσης των προσφύγων, καθώς και αντιπολεμικών – αντιιμπεριαλιστικών δραστηριοτήτων και κινητοποιήσεων.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γραμματέας

Ζαγανίδης Χρήστος                                           Δερματάς Αντώνης

Advertisements
Categories: πρόσφυγες, Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: