Κάλεσμα της Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ στην αντιρατσιστική/αντιφασιστική διαδήλωση του Σαββάτου 18 Μάρτη

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

προξένου Κορομηλά 51

e.elme.thess@gmail.com

Όλοι στη διαδήλωση το Σάββατο 18/3, παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και φασισμού, στις 12.00μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου

Λευτ. Παπ. (Μπόμπαν)   Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαίωμα των προσφύγων για αξιοπρεπή στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και εκπαίδευση.  Για να ανοίξουν τα σύνορα, να ανοίξουν οι φράχτες της ΕΕ και να εξασφαλιστεί η άμεση μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν και η ασφαλής μετεγκατάστασή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους. Για ουσιαστική αξιοποίηση των οικονομικών χωρίς τη συμμετοχή των ΜΚΟ.  Για να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διαλύουν χώρες και αφανίζουν λαούς.

Με απόφαση Γενικής Συνέλευσης της Ε΄ ΕΛΜΕ είχαμε επισημάνει την καθυστερημένη και αποσπασματική έναρξη της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων μέσω των απογευματινών «δομών» (ΔΥΕΠ) σε μια λογική γκετοποίησης και απομόνωσης των προσφυγόπουλων, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό (αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου) και χωρίς ουσιαστική στήριξη.  Διατυπώσαμε την άποψη πως η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στα δημόσια σχολεία σε συνθήκες συνεκπαίδευσης και αλληλεπίδρασης με τα άλλα παιδιά και με όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ομαλή και πλήρη ένταξή τους στο δημόσιο σχολείο.

Το προηγούμενο διάστημα καταγγείλαμε τη φασιστική επίθεση που δέχτηκαν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ικονίου στο Πέραμα και καλέσαμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση για να αποκρούσουμε αποφασιστικά τη φασιστική και ρατσιστική δράση της Χρυσής Αυγής. Συμμετείχαμε στην υποδοχή των προσφυγόπουλων στο 1ο Δημοτικό Ωραιοκάστρου.  Η ΕΛΜΕ στηρίζει την υπεράσπιση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των προσφυγόπουλων και θα πάρει πρωτοβουλίες μαζικής απάντησης στις ξενοφοβικές, ρατσιστικές και φασιστικές ενέργειες.

         Καλούμε τους συναδέλφους/ισσες να συμμετέχουν στη διαδήλωση που οργανώνουν αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς το Σάββατο 18/3, παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και φασισμού, στις 12.00μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου. Οι ΕΛΜΕ συμμετέχουμε με σύνθημα «καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία – τώρα μέτρα ουσιαστικής ένταξής τους»

Για τους εκπαιδευτικούς η εκπαίδευση όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα μας ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και θρήσκευμα, αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα μαζί με το δικαίωμα στη στέγαση, τη σίτιση, την περίθαλψη.

  • Άμεση κάλυψη των πραγματικών εκπαιδευτικών αναγκών για όλους με ευθύνη του κράτους.
  • Απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ένταξη όλων των παιδιών στο δημόσιο σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια. Διορισμοί εκπαιδευτικών με σταθερές σχέσεις εργασίας, κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέριμνα για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των παιδιών των προσφύγων, εξασφάλιση βοηθητικού προσωπικού.
  • Η πολιτική της γκετοποίησης και του αποκλεισμού είναι που νομιμοποιεί ρατσιστικές κινήσεις για αποκλεισμό αλλοδαπών παιδιών από τα σχολεία και οδηγεί στην εξάπλωση ρατσιστικών και φασιστικών ιδεών. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να στερήσει ούτε και σε ένα παιδί το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση.  Έξω οι φασίστες απ’ τα σχολεία!
  • Καλωσορίζουμε και υποδεχόμαστε τους νέους μαθητές μας στα σχολεία μας. Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις υποδοχής, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας.  Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την επαίσχυντη συμφωνία κυβέρνησης-ΕΕ-Τουρκίας των απελάσεων και επαναπροωθήσεων των φτωχών και κατατρεγμένων.
  • Τις επόμενες ημέρες μέλη του ΔΣ και εκπαιδευτικοί της Ε΄ ΕΛΜΕ θα επισκεφτούμε σχολεία και θα μοιράσουμε σχολικά είδη που έχουν συγκεντρωθεί για τα παιδιά των προσφύγων στο 2ο Γ/Σ Σταυρούπολης, το 1ο Γ/Σ Αγ. Αθανασίου και άλλα σχολεία, καθώς και σε όσα Γυμνάσια και δημοτικά θα προγραμματίζονται ημέρες υποδοχής των προσφυγόπουλων στα σχολεία.
  • Το υπουργείο παιδείας να εντάξει στα σχολεία τα προσφυγόπουλα που διαμένουν σε σπίτια και στα ξενοδοχεία. Με βάση τα στοιχεία διαμονής των προσφύγων να ξεκινήσει από τους εκπαιδευτικούς καμπάνια ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία με ουσιαστικές δομές υποστήριξης, όπως είναι τα τμήματα ένταξης και άλλα αναγκαία μέτρα.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γραμματέας

Ζαγανίδης Χρήστος                                           Δερματάς Αντώνης

 

Categories: πρόσφυγες, Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Ρατσισμός-Φασισμός, Συλλαλητήριο | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: