Ενημέρωση για τη σύσκεψη συντονισμού ΕΛΜΕ, Συλλόγων ΠΕ, Φοιτητών – 26/1/2018

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

προξένου Κορομηλά 51

e.elme.thess@gmail.com

 

Δελτίο Τύπου

Για τη σύσκεψη συντονισμού ΕΛΜΕ, Συλλόγων ΠΕ, Φοιτητών – 26/1/2018

Την Παρασκευή 26/1/18 πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση των Δ΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ σύσκεψη συντονισμού ΕΛΜΕ και Συλλόγων Εκπαιδευτικών  Π.Ε. Συμμετείχαν με αποφάσεις οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π. Ε. Β΄ και  Ζ΄,  οι Γ΄ , Δ΄,  Ε΄ ΕΛΜΕ, η Β΄ ΕΛΜΕ με απόφαση Γενικής Συνέλευσης και μέλη του Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ, καθώς και Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Στη συζήτηση επισημάνθηκαν τα εξής :

Η επίθεση στους εργαζόμενους από κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ συνεχίζεται και εντείνεται με την ψήφιση του πολυνομοσχέδιο (αντιαπεργιακός νόμος, πλειστηριασμοί, ιδιωτικοποιήσεις, 30ωρο, συγχωνεύσεις σχολείων,  κ.ά.), αλλά και με την προώθηση και άλλων 88 νέων προαπαιτούμενων στα πλαίσια της 4ης αξιολόγησης, καθώς και νέων μέτρων για την εκπαίδευση (αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση, αποχαρακτηρισμός της ώρας σίτισης, «Νέο Λύκειο», νόμο για το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής, υπονόμευση της τεχνικής εκπ/σης –κλείσιμο των λεγόμενων ολιγομελών, τη μαθητεία – κακοπληρωμένη εργασία, αναμοριοδότηση που υποβαθμίζει σχολεία και τα οδηγεί σε συγχωνεύσεως, κ.ά.).

Αναμένεται, η τελική έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α για την ελληνική εκπαίδευση  (Απρίλιος 2018) με νέο πακέτο μέτρων για την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής εκπαίδευσης στο μοντέλο και τις οδηγίες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ που η εφαρμογή της διαμορφώνεται το φτηνό, ευέλικτο σχολείο της αγοράς.

Σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δεν οργάνωσαν τον αγώνα, αλλά αρνήθηκαν να κηρύξουν έστω και μια απεργία. Αυτό αποτελεί απροκάλυπτη αποδοχή και στήριξη  της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου. Την ίδια στάση κράτησε και η πλειοψηφία των ΔΟΕ – ΟΛΜΕ που ευθυγραμμίστηκαν με ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Δεκάδες σύλλογοι και ΕΛΜΕ στην εκπαίδευση (στη Θεσσαλονίκη οι πέντε ΕΛΜΕ και τέσσερις σύλλογοι Π.Ε.) σε συντονισμό με εκατοντάδες σωματεία από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έδωσαν τη μάχη στις 12/1. Έστειλαν μήνυμα ότι μπορούμε να οργανώσουμε απεργιακή απάντηση και τον αγώνα σε κατεύθυνση σύγκρουσης και ανατροπής και χωρίς τις ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Η εμπειρία αυτή αποτελεί παρακαταθήκη αγώνα.

Τονίστηκε η ανάγκη να οργανώσουμε τη συνέχεια του αγώνα ενάντια στο εκπαιδευτικό μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης, υπουργείου, ΕΕ, ΟΟΣΑ με στόχο την ακύρωση των μέτρων, την αποτροπή των επόμενων και  την ανατροπή όλου του πλαισίου Χρέους – ΕΕ – Μνημονίων. Διαπιστώθηκε η ανάγκη συντονισμού στη βάση των εκπαιδευτικών σωματείων χωρίς καθυστερήσεις και λογικές αναμονής. Οργανώνουμε και συντονίζουμε πανεκπαιδευτικό αγώνα σε συντονισμό με γονείς/φοιτητές/μαθητές και όλο το εργατικό κίνημα.

Στην κατεύθυνση αυτή κατατέθηκαν οι εξής προτάσεις, τις οποίες απευθύνουμε στα σωματεία μας για να υλοποιήσουμε από κοινού ΕΛΜΕ και  Σύλλογοι Π.Ε. Καλούμε τους Φοιτητικούς Σύλλογους και τους Συλλόγους Γονέων να στηρίξουν τις δραστηριότητες και τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών σωματείων

 1. Ακυρώνουμε στην πράξη κάθε προσπάθεια εφαρμογής της 30ωρής υποχρεωτικής παραμονής στο σχολείο. Διεκδικούμε επαναφορά του ωραρίου στη Β/θμια στα προ του 2013 επίπεδα. Η 30ωρη παραμονή είναι στην ουσία έμμεση αύξηση του ωραρίου που προετοιμάζει και την άμεση. Το υπουργείο προσπαθεί να εισάγει την παραμονή έμμεσα μέσα από την αύξηση των καθηκόντων. Κανένας σύλλογος διδασκόντων και κανένας δ/ντής δεν πρέπει να αλλάξει τη λογική των αναθέσεων με επιπλέον καθήκοντα. Όποιος το επιχειρήσει στρέφεται ενάντια στον κλάδο. Με συλλογικές αποφάσεις συλλόγων και συνδικαλιστική κάλυψη από ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΕΛΜΕ, Συλλόγους Π.Ε. ακυρώνουμε την 30ωρη παραμονή στο σχολείο και την ακυρώνουμε στην πράξη.
 2. Δεν συμμετέχουμε στην αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση – αποτίμηση. Θα προχωρήσουμε σε απεργία αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης. Καλούμε από τώρα ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να την ανακοινώσουν για όλη την εκπαίδευση, όπως έκανε όλο το δημόσιο και η ΑΔΕΔΥ στην αξιολόγηση του 2017.
 3. Δεν θα επιτρέψουμε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Θα αντιδράσουμε από κοινού ΕΛΜΕ, Σύλλογοι Π.Ε., σύλλογοι διδασκόντων, γονείς και τοπική κοινωνία. Διεκδικούμε την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων.
 4. Τετάρτη 31/1, στις 2.00 μ.μ. παράσταση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης ενάντια στην πρόταση του υπουργείου αναμοριοδότησης των σχολείων, τις συγχωνεύσεις σχολείων, και εφαρμογής του 30ωρου, καθώς και για άλλα προβλήματα. (έκδοση κοινής ανακοίνωσης αφίσας των ΕΛΜΕ).
 5. Τετάρτη 7/2, στις 7.00 μ.μ., στο 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης συνάντηση των αναπληρωτών του Δυτικού ΠΥΣΔΕ για την οργάνωση κινητοποιήσεων και για την ανάδειξη Επιτροπής Αναπληρωτών.
 6. Πέμπτη 15/2, στις 6.00 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου οργανώνουμε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από ΕΛΜΕ, Συλλόγους Π.Ε. γονείς, μαθητές και φοιτητές. (έκδοση κοινής ανακοίνωσης αφίσας, συνέντευξη τύπου).
 7. Τετάρτη 21/2 συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται πανελλαδικά για την υπεράσπιση λαϊκής κατοικίας και της δημόσιας περιουσίας ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και  στις ιδιωτικοποιήσεις.
 8. Παρασκευή 23/2, στηρίζουμε με αποφάσεις και κοινό κάλεσμα συμμετοχής των σωματείων μας την κινητοποίηση που προκηρύχθηκε στις 23/2 από τις συλλογικότητες των αναπληρωτών. Συνάντηση των εκπροσώπων των συλλογικοτήτων των αναπληρωτών και αδιόριστων μετά από κάλεσμα των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Π.Ε. την Παρασκευή 9/2, στις 7.00 μ.μ., στην ΕΔΟΘ.
 9. Να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα Γενικές Συνελεύσεις που θα συζητήσουν για τα μέτρα, τις εκτιμήσεις του κινήματος και θα αποφασίσουν μέτρα στήριξης των κινητοποιήσεων, καθώς και την άμεση προοπτική κλιμάκωσης των αγώνων.
 10. Τα εκπαιδευτικά σωματεία να είμαστε σε ετοιμότητα για άμεση αγωνιστική αντίδραση σε περίπτωση προσπάθειας αιφνιδιασμού από το υπουργείο Παιδείας.
 11. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε εκδηλώσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Π.Ε.. Καλούμε στην αντιφασιστική εκδήλωση (προβολή ταινίας – συζήτηση) της Γ΄ ΕΛΜΕ την Παρασκευή 2/2, στο 1ο Γυμνάσιο Συκεών, στις 6.30 μ.μ.

 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος                                                  Η Γραμματέας

Σαραϊδάρη Πόπη                                           Χατζηβαρίτη Φρίντα

Categories: συντονισμός σωματείων, Πρωτοβάθμια Σωματεία, Πανεκπαιδευτικό μέτωπο | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: