Συνεχίζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη στους Κούρδους πρόσφυγες από το Αφρίν στα Λαγκαδίκια

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

προξένου Κορομηλά 51

e.elme.thess@gmail.com

 

Συνεχίζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη στους Κούρδους πρόσφυγες από  το Αφρίν στα Λαγκαδίκια

Το Σάββατο 5/5, υλοποιώντας την απόφαση του Δ.Σ. για έμπρακτη αλληλεγγύη στους Κούρδους πρόσφυγες από τo Αφρίν και το Ιράκ, αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών της Ε΄ ΕΛΜΕ  επισκέφτηκε το camp στα Λαγκαδίκια. Μοιράσαμε εμείς οι ίδιοι σε όλους τους πρόσφυγες από το Αφρίν και το Ιράκ, που αυτή την περίοδο έχουν έρθει στο camp στα Λαγκαδίκια, τα είδη σε τρόφιμα που συγκεντρώσαμε από τα σχολεία και αφήσαμε το ρουχισμό να μοιραστεί τη Δευτέρα. Κοινή διαπίστωση όλων των συναδέλφων ότι η πρωτοβουλία αλληλεγγύης της ΕΛΜΕ ήταν παρά πολύ χρήσιμη γιατί είναι πολύ μεγάλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες : 300 άνθρωποι που αντιστοιχούν περίπου σε 70 οικογένειες διαμένουν οι 250  σε σκηνές, και οι υπόλοιποι σε κοντέινερ χωρίς τα απαραίτητα είδη για ύπνο (σλίπινγκ – μπαγκ, κουβέρτες, σεντόνια, κ.ά.), ενώ δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες και κατάλληλες συνθήκες υγιεινής διαβίωσης (νερό, τουαλέτες, κ.ά.). Άλλοι πρόσφυγες διαμένουν έξω από τον καταυλισμό του camp, χωρίς να τους επιτρέπεται να μπουν μέσα, γιατί ήδη διαμένουν άλλοι περίπου 350 πρόσφυγες (Όπως ενημερωθήκαμε υπάρχουν πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στο καμπ από το καλοκαίρι του 2016) και οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούν για όλους. Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι η παντελής έλλειψη μέριμνας για τη  διατροφή των προσφύγων από το Αφρίν που πριν από το Πάσχα έχουν μεταφερθεί στο camp στα Λαγκαδίκια και σιτίζονται με την αλληλεγγύη των άλλων προσφύγων. Δηλαδή 300 πρόσφυγες, από τους οποίους πολλά μικρά παιδιά, εδώ και ένα μήνα περίπου δεν έχουν μέριμνα ούτε για ένα γεύμα την ημέρα!

Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη όχι μόνο για έμπρακτη αλληλεγγύη, αλλά και άμεσα μέτρα από το κράτος και τους  αρμόδιους φορείς για τη στήριξη και την ανακούφιση των προσφύγων από το Αφρίν και το Ιράκ στα Λαγκαδίκια και στα Διαβατά.

Παράλληλα είναι ολοφάνερο, περισσότερο από ποτέ, ότι όσο επικρατούν οι συνθήκες που γεννούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση, τόσο τα κύματα της προσφυγιάς θα διογκώνονται. Ο αγώνας για τον τερματισμό των πολέμων, για να σταματήσει η εκμετάλλευση λαών και χωρών από ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία που συνεχίζεται με τη στήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης, πρέπει να είναι στις προτεραιότητες των εκπαιδευτικών.  Το Δ.Σ. οργανώνει από κοινού με τις άλλες ΕΛΜΕ μια σειρά αντιπολεμικές δράσεις το επόμενο διάστημα.

Επιτακτική είναι η ανάγκη να συνεχίσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη. Το Δ.Σ. καλεί τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να ανταποκριθούν. Να απευθυνθούν και στους μαθητές (κάθε τμήμα μπορεί να φέρει ένα είδος, π.χ. γάλα, μπισκότα, κρουασάν, κ.ά.).

Τα αναγκαία είδη :

  • Τρόφιμα: γάλα για παιδιά, γάλα Νουνού μακράς διαρκείας για ενήλικες, ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (μπισκότα, κρουασάν, παστέλια, κτλ.), όσπρια και ζυμαρικά, ρύζι.
  • Είδη υγιεινής: μωρομάντηλα, πάμπερς (Νο 3, 4, 5), μπιμπερό (μεγάλα), σαπούνια και σαμπουάν, χαρτί υγείας.
  • Ρούχα: Κουβέρτες, σεντόνια, υπνόσακοι, ανοιξιάτικα – καλοκαιρινά ρούχα για παιδιά, παπούτσια παιδικά, ανδρικά και γυναικεία για όλες τις ηλικίες, πιπίλες, είδη προσωπικής υγιεινής, κ.ά.

 

Συναντήσεις παραλαβής ειδών : .

  • Την Πέμπτη 10/5 και την Παρασκευή 11/5, από τις 2.00 μ.μ. έως 3.00 μ.μ. στο 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης παραλαβή ειδών πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και ρουχισμό.
  • Την Παρασκευή 11/5 από τις 5.00 μ.μ. και μετά θα γίνει τακτοποίηση των ειδών που θα φέρνουν τα σχολεία. Παρακαλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν και να βοηθήσουν στην τακτοποίηση των ειδών ανάγκης.

Οι σύλλογοι διδασκόντων τα είδη που συγκεντρώνουν να τα χωρίζουν κατά είδος, το ίδιο να κάνουν και με τα τρόφιμα.

Ημέρα επίσκεψης στα Λαγκαδίκια :

  • Σάββατο 12/5, 00 π.μ., από το 1ο Λύκειο Σταυρούπολης αναχώρηση για επίσκεψη αλληλεγγύη στο camp στα Λαγκαδίκια. Παρακαλούμε τους συναδέλφους να ενημερώσουν το Δ.Σ. για τη συμμετοχή τους, καθώς και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του αυτοκινήτου τους.

για το ΔΣ

η πρόεδρος                              η γραμματέας

Πόπη Σαραϊδάρη                   Φρίντα Χατζηβαρίτη

 

Categories: πρόσφυγες, αλληλεγγύη, δικαιώματα | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.