Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα: Παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ-Θ την Πέμπτη 20/9, στις 2μμ στη Περιφέρεια εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας

Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                              Θεσσαλονίκη 19-9- 2018

Πρ. Κορομηλά 51

τηλ. Επικοινωνίας 6979850143                                 

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 

fb:Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ.

ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Παράσταση διαμαρτυρίας  των ΕΛΜΕ-Θ την Πέμπτη 20/9, στις  2μμ στη Περιφέρεια εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας

Παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις διαμαρτυρίες και υπομνήματα των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ και τις τεκμηριωμένες και αιτιολογημένες προτάσεις των σχολείων, εξακολουθούν να μην εγκρίνονται από το υπουργείο δεκάδες ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ, τα ΓΕΛ και τα γυμνάσια.

Στην περιοχή μας δεν έχουν εγκριθεί  15 τμήματα στα ΕΠΑΛ  στην Γ΄ τάξη ακόμη και την Δ΄ (τελευταία) τάξη εσπερινών σχολείων! και του μοναδικού απογευματινού ΕΠΑΛ της Πολίχνης.

Δεν έχουν εγκριθεί τμήματα ακόμη και Ο.Π. της Γ΄ τάξης των ΓΕΛ, τμήματα σε γυμνάσια που ενώ έχουν μαθητές με αναπηρίες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες λειτουργούν με 27 μαθητές γιατί δεν εγκρίνεται από την περιφέρεια η διάσπαση τους σε μικρότερα για να πραγματοποιηθεί πληρέστερα η εκπαιδευτική διαδικασία. Σε ορισμένα γυμνάσια λειτουργούν τμήματα β΄ξένης γλώσσας  με 29 και 30 μαθητές, αφού η εγκύκλιος απαγορεύει να ξεπερνούν τα ξενόγλωσσα τμήματα τα τμήματα γενικής παιδείας !ενώ εξαφανίζεται η επιλογή των Γαλλικών ως β΄ ξένη γλώσσα. Ούτε λόγος βέβαια για τάξεις υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Η πλήρης εφαρμογή της Υ.Α Φίλη του 2016 για τον ασφυκτικό και αντιπαιδαγωγικό  ελάχιστο αριθμό μαθητών, προκειμένου να συγκροτηθούν τμήματα σε τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ και κατευθύνσεων και Ο.Π. στα ΓΕΛ, έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση από τον χάρτη εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα  και τώρα επεκτείνεται και στα ΓΕΛ.

  Οι μαθητές εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την ειδικότητα, την Ο.Π. ή την ξένη γλώσσα που επιθυμούν και έχουν ήδη ξεκινήσει ή να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο ή στην χειρότερη εκδοχή για τους εργαζόμενους μαθητές των εσπερινών να εγκαταλείψουν τελείως το σχολείο.

Είναι φανερό πως η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την έγκριση των ολιγομελών, αν δεν αποτραπεί, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση των μικρότερων ΕΠΑΛ και ΓΕΛ και θα οδηγήσει σε λιγότερα και μεγαλύτερα σχολεία, που θα μπορούν να καλύπτουν τον ελάχιστο αριθμό μαθητών. Η μετακίνηση των μαθητών σε άλλα σχολεία θα συμπαρασύρει και θα μειώσει τα τμήματα γενικής παιδείας.

Βάλλει επίσης εναντίον των  εργασιακών  δικαιωμάτων  των εκπαιδευτικών, αφού η μη έγκριση των ολιγομελών στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ σημαίνει νέα πλεονάσματα εκπαιδευτικών, περικοπή θέσεων αναπληρωτών, καθυστερεί και περιπλέκει τις υπηρεσιακές μεταβολές.

 Η απαρέγκλιτη τήρηση των δημοσιονομικών κοφτών και των αιματηρών πλεονασμάτων από το Υπουργείο Παιδείας, η ψήφιση της συγχώνευσης σχολείων στα μέτρα της γ΄ αξιολόγησης  τον Γενάρη του 2018 βάλλει ευθέως εναντίον της δημόσιας παιδείας ως κοινωνικού αγαθού.

Καμιά αναμονή, τα περιθώρια στενεύουν!

Η  καθολική αντίδραση   εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων είναι η μοναδική διέξοδος, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.  Η πετυχημένη παρέμβαση των ΕΛΜΕ και των ίδιων των αναπληρωτών στην δυτική Θεσσαλονίκη για την κάλυψη όλων των αιτημάτων των σχολείων για τα τμήματα ένταξης στην ειδική αγωγή δείχνει τον δρόμο.

Τώρα χρειάζεται μαζική αποφασιστική κινητοποίηση για :

  • να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και να μπορούν όλα τα παιδιά να σπουδάζουν στο σχολείο τους.
  • Να αναπτυχθούν όλα τα τμήματα γενικής παιδείας, ξενόγλωσσα, με μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
  • Ανώτερος αριθμός 20 μαθητές στο τμήμα-15 στις κατευθύνσεις.
  • Ενημερώνουμε τους γονείς και τους μαθητές.
  • Συμμετέχουμε μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 20/9,στις 2μμ στην Περιφέρεια εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας

 

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

           ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                   ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

 

Categories: Αποφάσεις - Ψηφίσματα | Ετικέτες: ,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: