Παρεμβάσεις ΔΕ: Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, τα συνδικάτα, τις κατακτήσεις μας! Απεργία Πέμ. 10/6, Καμάρα, 10.30πμ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕ

Πανεργατικός – Πανεκπαιδευτικός ξεσηκωμός!

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΗ, Καμάρα, 10.30πμ

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, τα συνδικάτα, τις κατακτήσεις μας!

Μόρφωση, Υγεία, Σταθερή και Μόνιμη Εργασία – Δημοκρατικά Δικαιώματα – Δημόσια αγαθά για όλους!

Υπεράσπιση των μορφωτικών και εκπαιδευτικών αναγκών!

Με το νομοθετικό έκτρωμα «Χατζηδάκη – Βρούτση» η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στο «γύψο» στα συνδικάτα και τους αγώνες του εργατικού κινήματος. Συνεχίζοντας την πολιτική που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιφέροντας το πρώτο ουσιαστικό πλήγμα στην κήρυξη απεργίας, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε επίθεση στα συνδικάτα. Εγκαινιάζει το ηλεκτρονικό φακέλωμα όσων ασκούν συνδικαλιστικά δικαιώματα, θεσμοθετεί τις περίφημες «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες», επαναφέρει το εργοδοτικό λοκάουτ. Νομιμοποιεί την εργοδοτική τρομοκρατία, ανοίγοντας το δρόμο για διώξεις όσων υπερασπίζονται το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση και απεργία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο, να παραδώσει τους εργαζόμενους στις αρπακτικές διαθέσεις των εργοδοτών. Αυτό ακριβώς επιχείρησε να «δοκιμάσει» η κυβέρνηση με την φάρσα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών στα Υ/Σ.

Ζήσαμε έναν σκληρό χειμώνα με τη χρεοκοπία της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, με αστυνομικές απαγορεύσεις και άγρια καταστολή. Χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, καμία πρόνοια στους χώρους δουλειάς, στα λεωφορεία, στα Δημόσια Σχολεία, ενώ η κυβέρνηση αντίθετα πρόσφερε απλόχερα κέρδη στους κλινικάρχες. Η εξελισσόμενη κοινωνική και υγειονομική κρίση αποκάλυψε για μια ακόμη φορά τον αντιδραστικό χαρακτήρα της κυβέρνησης και  της ΕΕ. Οι λαοί γίνονται μάρτυρες του ανελέητου ανταγωνισμού των πολυεθνικών του φαρμάκου με στόχο τη μέγιστης κερδοφορία, ενώ η δημόσια υγεία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα!

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλε πλήθος αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, γενίκευσε την τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διαμόρφωσε νέες ακόμα πιο σκληρές και ελαστικές μορφές εργασίας. Τώρα κλιμακώνει επικίνδυνα την πολιτική της ενάντια στους εργαζόμενους. Υπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου καταργεί σε συνεργασία με την ΕΕ θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες, το οκτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Αυτό είναι το τίμημα για να πάρει ως αντάλλαγμα τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις από το περίφημο «Ταμείο Ανάκαμψης» που προορίζονται  για το μεγάλο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις.

Η δεκάωρη εργασία θα αποτελέσει τη νέα οδυνηρή πραγματικότητα για το σύνολο των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Θα επιδεινώσει ραγδαία τις συνθήκες ζωής, θα επιβαρύνει τις κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις, θα επηρεάσει βαθιά ακόμα και τη μορφωτική υπόσταση των μαθητών/τριών μας. Η απλήρωτη υπερεργασία θα αποτελεί καθεστώς, ενώ οι υπερωρίες εκτινάσσονται για όλους στις 150 ώρες το χρόνο. Ανοίγει ο δρόμος για την ολοένα και πιο σκληρή καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι καταδικάζονται στην δουλειά από νύχτα ως νύχτα για τον κατώτατο μισθό των 500€. Τα μέτρα που επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλλει στον Ιδιωτικό τομέα, χτυπούν την πόρτα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Η Εκπαίδευση βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με το γενικευμένο καθεστώς της ελαστικής εργασίας (τρίμηνες συμβάσεις κλπ) ενώ πολύ πρόσφατα οι εκπαιδευτικοί είδαν την απότομη αύξηση του ωραρίου .

Το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη μας αφορά!

Με το νομοθετικό έκτρωμα «Χατζηδάκη – Βρούτση» η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στο «γύψο» στα συνδικάτα και τους αγώνες του εργατικού κινήματος. Συνεχίζοντας την πολιτική που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιφέροντας το πρώτο ουσιαστικό πλήγμα στην κήρυξη απεργίας, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε επίθεση στα συνδικάτα. Εγκαινιάζει το ηλεκτρονικό φακέλωμα όσων ασκούν συνδικαλιστικά δικαιώματα, θεσμοθετεί τις περίφημες «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες», επαναφέρει το εργοδοτικό λοκάουτ. Νομιμοποιεί την εργοδοτική τρομοκρατία, ανοίγοντας το δρόμο για διώξεις όσων υπερασπίζονται το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση και απεργία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο, να παραδώσει τους εργαζόμενους στις αρπακτικές διαθέσεις των εργοδοτών. Αυτό ακριβώς επιχείρησε να «δοκιμάσει» η κυβέρνηση με την φάρσα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών στα Υ/Σ.

Η υπεράσπιση του οκτάωρου, των εργατικών κατακτήσεων και των συνδικαλιστικών – δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι ζωτικής σημασίας.

Δίχως στήριξη η Δημόσια Εκπαίδευση

Μετά από 7 μήνες λουκέτου, τα σχολεία άνοιξαν ξανά χωρίς να παρθεί το παραμικρό μέτρο για την προφύλαξη της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Τα self-test αποτελούν την εφαρμογή του αντιδραστικού δόγματος της «ατομικής ευθύνης». Η κυβέρνηση αρνήθηκε σθεναρά μια ολόκληρη σχολική χρονιά που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, να πάρει μέτρα για τη μείωση των μαθητών στους 15 ανά τμήμα, για την πρόσληψη εκπαιδευτικών που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, για την οργάνωση και περιοδικών επαναλαμβανόμενων τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Αντίθετα αξιοποίησε όλο αυτό το διάστημα για να επιβάλλει την αντιεκπαιδευτική ατζέντα της σύμφωνα με τις επιταγές των ΕΕ – ΟΟΣΑ – ΣΕΒ. Οι αντιδραστικές αλλαγές στην Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση, ο διαβόητος ν.4692/2020, η επαναφορά της κακόφημης «Τράπεζας Θεμάτων», η επιχειρούμενη επιβολή της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, ο νόμος «Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη» που βάζει αστυνομία στα ΑΕΙ και ορθώνει νέους ταξικούς φραγμούς στην τριτοβάθμια (διαγραφές φοιτητών, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), οι σκανδαλώδεις εξισωτικές ρυθμίσεις των ιδιωτικών κολεγίων και τόσα άλλα μέτρα (Αριστεία – Πρότυπα – Πειραματικά, νέες ελαστικές μορφές εργασίας – τριμηνίτες αναπληρωτές, εξοβελισμός κοινωνικών επιστημών, εικαστικών μαθημάτων κλπ), συνθέτουν ένα νέο πιο αντιδραστικό – αντιεκπαιδευτικό τοπίο. Μέσα σ’ όλα αυτά η εκπαίδευση αποτέλεσε ταυτόχρονα ένα τεράστιο «δοκιμαστήριο» για την «τηλεκπαίδευση» – που δεν είναι εκπαίδευση. Η επιδίωξη της ΝΔ να παγιώσει την «τηλεκπαίδευση» στα μάτια του κόσμου της εκπαίδευσης έχει ήδη απονομιμοποιηθεί. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζωντανή εκπαιδευτική πράξη.

Ώρα αγώνα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς!

Οι δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές που και φέτος κάλυψαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκπαίδευσης, βρίσκονται αντιμέτωποι με την κυβερνητική κοροϊδία. Μετά από 12 χρόνια αδιοριστίας και τα χιλιάδες κενά (πάνω από 45.000 επισήμως καταγεγραμμένα) η κυβέρνηση εξαγγέλλει διορισμούς – ψίχουλα 10.500 εκπαιδευτικών και για τις δύο βαθμίδες με ορίζοντα μάλιστα διετίας! Πρόκειται για εμπαιγμό! Η κυβέρνηση τάζει διορισμούς με το σταγονόμετρο ενώ στην πραγματικότητα διαιωνίζει το καθεστώς της ελαστικής εργασίας. Η πολιτική της αίρει την μονιμότητα στη Δημόσια Εκπαίδευση, παγιώνει την ελαστική εργασία! Δεν θα περάσει!

Αυτές τις μέρες άρχισε να απειλεί τον κόσμο της εκπαίδευσης με την ατομική αξιολόγηση, σε τριπλή βάση μάλιστα, από το διευθυντή, τον σύμβουλο που επανέρχεται και τον μαθητή, εισάγοντας τον κοινωνικό κανιβαλισμό στα σχολεία. Ο εκπαιδευτικός υπεύθυνος για το άγονο σχολείο της υποχρηματοδότησης, της παπαγαλίας, της ανεργίας και της κρίσης, τα εργασιακά δικαιώματα και η παιδαγωγική ελευθερία στον πάγκο Προκρούστη: αυτή είναι η αξιολόγηση!

Η πραγματική ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας!

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο κλάδος μας έδωσε πολύ ελπιδοφόρες μάχες απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και πέτυχε νίκες με την καθολική αποχή από τη φάρσα των ηλεκτρονικών εκλογών για τα Υ/Σ αλλά και η μαζική συμμετοχή στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. Παράλληλα οι μεγάλες φοιτητικές και πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στα αυταρχικά – αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης, μαζί με τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή, οδηγούν την κυβέρνηση σε μια πρόσκαιρη και μερική αναδίπλωση. Η φετινή αναστολή της «Τράπεζας Θεμάτων» αποτελεί μια σοβαρή υποχώρηση του ΥΠΑΙΘ που οφείλεται στην πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος. Κανένας εφησυχασμός! Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί!

Ο κλάδος μας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες συσπειρώθηκε μαζικά και αγωνιστικά στα σωματεία ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας ΔΑΚΕ–ΣΥΝΕΚ– ΠΕΚ σε ΟΛΜΕ-ΔΟΕ που έχουν κηρύξει «συνδικαλιστικό lockdown». Αδιέξοδο αποτελεί η στάση του ΠΑΜΕ που επέμενε στις συμβολικές και κατακερματισμένες κινητοποιήσεις, ενώ σαν κλιμάκωση του αγώνα προτείνει τα σωματεία να ζητήσουνε από την αντιπολίτευση να καταθέσει εναλλακτικό νομοσχέδιο, μετατοπίζοντας το στόχο από τον αγώνα στην αναμονή αλλαγής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δηλαδή την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας ψοφοδεούς αντιπολίτευσης που έχει ψηφίσει το 50% των κυβερνητικών νομοσχεδίων, ενώ σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμό πήρε μεταγραφή τον Σ. Κεδίκογλου, τον υφυπουργό Παιδείας της διαθεσιμότητας του 2013. Όμως φρένο στην κυβερνητική επίθεση έβαλαν οι μαζικοί αγώνες, όχι τα κοινοβουλευτικά παιχνίδια…

Αποκορύφωμα αυτής της στάσης ήταν η ακύρωση της απεργίας της ΑΔΕΔΥ στις 3/6 από ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ, ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), Δημ. Ανατροπή αλλά και ΠΑΜΕ. Στο όνομα της συμπόρευσης με τον ιδιωτικό τομέα επιλέχτηκε η πολιτική ουράς στη ΓΣΕΕ. Αυτό αλλάζει το περιεχόμενο της απεργιακής σύγκρουσης, αφού η ΓΣΕΕ αντί για μετωπική αντιπαράθεση με το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη μιλάει κατά «ορισμένων επίμαχων διατάξεων του νόμου». Κι αντί για ανατροπή της εργασιακής ζούγκλας παλεύουν «για τη μη χειροτέρευση της», δηλ. την αποδέχονται αρκεί …να μπει κλιματιστικό στην κόλαση. Η επιλογή ΕΛΜΕ, Συλλόγων ΠΕ και σωματείων του ιδιωτικού τομέα να μην ακυρώσουν την απεργιακή κινητοποίηση στις 3/6, έστω και με στάσεις εργασίας, ήταν αναγκαίο βήμα για να υπάρξουν επόμενα βήματα, κλιμάκωση αντί για μετάθεση της σύγκρουσης, συμβολικές κινητοποιήσεις και ηττοπάθεια.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η εκπαίδευση και η κοινωνία είναι καζάνι που βράζει. Τα σχέδιά τους για την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα δεν πρέπει να περάσουν!

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Παλεύουμε για τα δίκαια αιτήματά μας!

Προτάσσουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας για το Δημόσιο Σχολείο, την Εργασία και τη ζωή μας!

· Κάτω τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Όχι κατάργηση του οκτάωρου, των συλλογικών συμβάσεων!

· Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τα δημοκρατικά δικαιώματα! Να καταργηθούν οι νόμοι για τις διαδηλώσεις, την κατάργηση του παν/κού ασύλου, η παν/κή αστυνομία.

· Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους! Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας! Μαζικοί διορισμοί με βάση τις ανάγκες! Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών βάση πτυχίο και προϋπηρεσία. Το λιγότερο 19.000 (16000 ΓΠ–3000 ΕΑ) εκπαιδευτικοί για φέτος! Αποκατάσταση ροής διορισμών βάσει συνταξιοδοτήσεων και των αναγκών!

· Να καταργηθεί το «Προσοντολόγιο Γαβρόγλου»!

· Να ανατραπούν όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και νόμοι (4692, ΤΕΕ, «Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη», εξοβελισμό κοινωνικών επιστημών, εικαστικών μαθημάτων κλπ)!

· Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ΕΒΕ!

· Να καταργηθεί τώρα όλο το πλαίσιο της Αξιολόγηση!

· Κατάργηση της τροπολογίας για τα κολλέγια που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση–ιδιωτικοποίηση της εκπ/σης!

· Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και όχι για την αστυνομία και εξοπλισμούς!

· Επαναφορά του ωραρίου εκπ/κών στα επίπεδα προ 2013. Όχι περικοπές συντάξεων. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια!

· Όχι στο νέο αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων με τους εσωτερικούς κανονισμούς, τον πανοπτικό έλεγχο, την κατάργηση της στοιχειώδους δημοκρατίας και παιδαγωγικής ελευθερίας των Σ.Δ, της επιβολής διευθυντικού δικαιώματος!

· Να παρθούν μέτρα στα σχολεία ώστε τη νέα χρονιά να είναι ασφαλή και να μην κλείσουν ξανά με τηλεκπαίδευση. Το πολύ 15 παιδιά στην τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών, αίθουσες κλπ! Τεστ για όλους με την ευθύνη του ΕΟΔΥ! Εμβολιασμός της εκπαιδευτικής κοινότητας. Καμιά σκέψη για μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης!

· Δημόσια Δωρεάν Υγεία για το λαό! Υιοθετούμε τα δίκαια αιτήματα των Υγειονομικών για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας–Επίταξη Ιδιωτικού Τομέα!

· Άμεσα μέτρα ενίσχυσης των λαϊκών οικογενειών και των προσφύγων για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών τους!

Με όπλο τα σωματεία και τις Γεν. Συνελεύσεις

Εδώ και τώρα απαιτείται να ενεργοποιηθούν οι ΕΛΜΕ με Γεν. Συνελεύσεις και αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στη νέα βάρβαρη κυβερνητική επίθεση. Να συμμετέχουμε και να συμβάλλουμε στην επιτυχία της απεργίας στις 10/6. Να βαδίσουμε αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα, κλιμακώνοντας με νέες συνελεύσεις και απεργιακό βήμα πριν πάει για ψήφιση το νομοσχέδιο. Με συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, διακλαδικό και πανεργατικό για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα!

Όλοι στον αγώνα και την απεργία!

Πέμπτη 10 Ιούνη

Καμάρα, 10.30πμ

Categories: Ανακοινώσεις, Οι Παρεμβάσεις στην Εκπαίδευση | Ετικέτες: ,,,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: